Mecanismul celulitei (şi cum îl dezamorsăm)

img_5235_srgb
Amintire de la soare (Grecia, vara trecută)

În mod aparent bizar, celulita nu are legătură cu masa corporală şi kilogramele pe care le are o persoană, şi nicidecum cu vârsta. Cu siguranţă aţi văzut la plajă fete foarte tinere şi slăbuţe, cu coapse şi posterior pe care celulita a apărut devreme, la fel de vizibil ca pe trupurile altor femei, mai mature şi…împlinite. E practic un hazard să încercăm să încadrăm fenomenul în limita unui indice corporal sau cronologic, cu nenumărate cazuri ce contrazic teoria. Şi atunci, ce putem şti mai precis?

O chestiune de sex

Celulita nu este grăsime, ci doar aspectul pe care îl capătă derma în urma întinderii şi ruperii fibrelor de colagen care leagă celulele adipoase de piele. Când nivelul de colagen scade şi fibrele devin fragile, celulele din ţesutul adipos se deformează şi se expandează, formând binecunoscutele gropiţe şi ridicături generic catalogate “coajă de portocală”. Ce este chiar mai interesant e faptul că, la sexul feminin, colagenul din piele este distribuit pe rânduri paralele, care permit dispunerea grăsimii în compartimente separate, pe când sexul masculin se caracterizează printr-o distribuţie a colagenului în formă de X, ceea ce împiedică diviziunea şi apariţia “punguţelor”. Aşa încât, putem sigur şti de ce orice femeie este mai predispusă la celulită decât un bărbat, în caz că mai era nevoie de (încă) o dovadă de discriminare…

Şi totuşi, nici femeile nu sunt atât de egale între ele când vine vorba de celulită. Atunci când sexul nu dictează, există alte categorii şi capitole care fac diferenţa între femei CU şi femei FĂRĂ.

Gene sau stil de viaţă?

Dacă nu eşti una dintre acele femei care au avut parte de transformări ale pielii din adolescenţă, argumentul genetic îşi pierde din valoare. În zilele noastre, fenomenul e întâlnit la vârste ireal de crude, la fetiţe cu greutate normală de la 5 la 10 ani, unde genele (moştenite de la părinţi şi rude, care probabil suferă de aceleaşi probleme) au făcut posibil ca celulita să se manifeste atât de timpuriu. Însă marea majoritate a femeilor constată celulita abia la tinereţe, după nişte ani în care alimentaţia, somnul şi obiceiurile de zi cu zi încep să-şi pună amprenta, începând cu perioada post-studenţie.

În timp ce medicina alopată nu a adus niciun tratament care să elimine această afecţiune în masă şi nicio pastilă care să reverseze efectele vizibile cu ochiul liber, femeile din lumea întreagă au dat navală fie în sălile de sport, fie în clinicile de modelare corporală, unde li s-a promis netezirea pielii prin proceduri şi aparaturi pe cât de sofisticate, pe atât de selective şi pretenţioase în obţinerea de rezultate. Dar, în cazul în care nu faci sport susţinut şi antrenamente zilnice, probabil că ai remarcat faptul că celulita dobândită în timp nu se dă înlăturată nici cu cele mai draconice exerciţii pe care le-ai încercat vreodată.

Pentru că sedentarismul, cuplat cu o alimentaţie şi un stil de viaţă standard conduc, în majoritatea cazurilor (excepţie făcând modelele şi manechinele tinere, cu o carnaţie de excepţie, sau sportivele de performanţă), la confruntarea cu inamicul cel mai temut pentru femei, al doilea după kilogramele în exces.

O nouă abordare

Specialiştii în detox – vorbim de detoxifiere prin alimentaţie curată, susţinută pe termen mediu sau lung, nu de o cură-şoc de sucuri pe timp de câteva zile, care pot să producă pierderea unor kilograme provenite din sursele de apă din organism, dar nu şi înlăturarea aspectului de coajă de portocală – susţin însă o teorie alternativă legată de mecanismul celulitei.

În cadrul acestei abordări, există o bază mai profundă care este răspunzătoare de fenomenul ruperii şi slăbirii fibrelor de colagen dintre celule, şi aceea este acidoza. Aşa cum bănuieşti, termenul derivă de la cuvântul “acid”, antonim al cuvântului “alcalin” în domeniul nutriţiei şi care denotă un grad ridicat de aciditate=toxicitate=surplus de reziduuri în organism.

Din punct de vedere chimic, dacă alimentaţia noastră este preponderent formată din produse cu potenţial acidifiant (carne, lactate, ouă, zahăr, produse de panificaţie şi patiserie, cafea, alcool), care nu sunt contracarate de un volum suficient de alimente alcaline (fructe, verdeţuri, legume), atunci sistemul limfatic nu poate face faţă cantităţii masive de reziduuri acide rezultate în urma digestiei, o condiţie recent denumită acidoză, în cercurile de sănătate naturopate.

Acţiune şi efect

Experţii în detox, care îndrumă pacienţi pe calea curăţirii şi simplificării dietei, atât în clinici specializate cât şi pe cont propriu (pentru o continuare a procesului pe o perioadă îndeajuns de lungă pentru a se constata dispariţia unor probleme de sănătate), au arătat că o alimentaţie curată (cu alimente integrale, aşa cum există ele în natură, fără procesări suplimentare, şi în cantităţile potrivite pentru fiecare organism), nu produce doar scăderea în greutate, ci şi modificarea aspectului epidermei şi “îmblânzirea” celulitei.

În mod practic, dacă dieta ta va conţine cel puţin 60% produse cu efect alcalin în mod constant (există suficiente liste şi tabele cu alimentele alcaline pe internet pe care le poţi lua ca reper) şi vei susţine un regim curat de viaţă pe perioada a minim 6 luni, din care să facă parte mişcarea zilnică, măcar la nivel de mers pe jos în pas alert timp de 30 de minute, vei putea vedea efectele concrete pe propria piele! Pielea ta va fi mai luminoasă, mai ales la nivelul feţei, fără să fie nevoie să foloseşti creme şi loţiuni specializate sau să îţi mai acoperi tenul tern cu un strat generos de fond de ten, iar zonele afectate de celulită – fie că vorbim de coapse, posterior, abdomen, glezne sau braţe, în funcţie de aria vulnerabilă pentru fiecare persoană – se vor decongestiona efectiv. Alternanţa dintre gropi şi ridicături, atât de deranjantă pentru ochii şi mintea noastră, nu doar că va deveni mai puţin vizibilă, poate chiar va dispărea complet, dar va fi şi mai uşor de…suportat.

Reacţie în lanţ

Celulita are efecte vizibile şi neplăcute în plan fizic, dar, la fel ca şi problema excesului în greutate, ramificaţiile ei ajung adânc în psihic şi au direct de-a face cu felul în care ne evaluăm şi ne placem. Poate cel mai trist lucru nu este să constaţi că textura pielii tale nu mai este ce a fost, ci că ai început să ai mari reticenţe în a te dezbraca şi arăta în public şi privat, până în punctul absurd-amuzant de a refuza o invitaţie la piscină sau o escapadă amoroasă fără perdea (a se citi, de fapt, cearceaf).

Psihologic vorbind, ravagiile pe care le face celulita sunt, adesea, grave şi cronice printre femei, care ajung să contemple monstruozitatea unei intervenţii chirurgicale precum liposuncţia doar pentru a scăpa de demonul stimei şi aprecierii slabe de sine. Din păcate, o astfel de operaţie nu rezolvă nici problema celulitei, nici cea a validării personale, în timp ce un plan de acţiune realist şi consistent – schimbările din dietă, modul de viaţă cu perioade de efort fizic alternat cu perioadă de odihnă şi somn – va da rezultate tocmai pentru că e însuşi o satisfacţie în sine. Ideea e simplă şi funcţionează: fă schimbări în viaţa cotidiană, dă-ţi motive să fii mândră de tine, şi nici cea mai încăpăţânată celulită nu o să-ţi mai poată sta în cale!

Pentru o discuție personalizată pe această temă și alte teme de nutriție, aștept un mail pe monica_neagu05@yahoo.com. Articolul meu de mai sus a apărut în revista SHAPE, unde public lunar materiale legate de dieta conștientă. 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s