Hrană contra oboselii

SALATA
Salată caldă de legume cu caracatiță la grătar

A trecut deja prima lună de primăvară iar lumea din jurul meu reclamă letargie, oboseală, lipsă de energie pentru a zburda cu drag de dimineață până seara. Într-un fel, blamăm astenia de sezon – efortul întețit al corpului de a se adapta de la rece la cald în această perioadă – dar, în realitate, există și o altă pistă pe care o putem explora cu succes chiar acum: să ameliorăm și vindecăm simptomele oboselii cronice prin alegerile alimentare pe care le facem.

În loc să dăm buzna în farmacii și plafare în căutare de substanțe și suplimente care să compenseze pentru lipsa noastră de vitalitate, o cale mai naturală și eficientă – superioară oricăror compuși artificiali „preparați” în laborator – este să investim mai multă atenție în ce anume introducem în corp, pentru că, astfel, fie îl ajutăm, fie îl îngreunăm.

Mai întâi, ideea de „a mânca bine” pentru a căpăta forță este una eronată. Se poate verifica foarte ușor faptul că atunci când ne umplem stomacul cu o masă îndestulată, stările care apar sunt cele de somnolență și greutate suplimentară, nicidecum nu vom avea senzația de „cal de curse”. La polul opus, cu cât avem grijă să nu mâncăm mai mult decât pentru a avea doar ceva în stomac și a atinge pragul MINIM de sațietate, atunci vom fi plăcut surprinși că ne mișcăm mai ușor, atât fizic, cât și mental.  Less is more ( mai puțin e, de fapt, mai mult) este principiul pe care eu, personal, mă bazez ori de câte ori am o perioadă solicitantă. Asta nu înseamnă că nu mănânc, ci că prefer să scad cantitatea pentru a crește anduranța. Și chiar funcționează!

Apoi, după ce reducem mărimea porțiilor, cum s-ar zice, un al doilea aspect esențial este să vedem exact ce punem pe masă. „Să lăsăm alimentele să ne fie medicamente” este ceea ce spunea Hippocrate înaintea erei noastre, chiar dacă de atunci noi, oamenii moderni, am uitat că Natura ne oferă hrana cea mai potrivită pentru corp. Gusturile noastre au devenit atât de pervertite de industria alimentară de larg consum încât tot mai puțină lume se întinde după un fruct sau o legumă atunci când îi e foame, în schimb un pachet de biscuiți sau un covrig reprezintă tentația supremă.

Niciodată o ciocolată și o cafea nu te vor hrăni – la toate nivelurile – așa cum o face o banană și un suc de portocale/smoothie verde, dar tot mai puțini dintre noi sunt dispuși să își învingă dependențele și carențele și să se orienteze către alimente vii și naturale, adevărata sursă de energie pentru corpul uman. Cu toate astea, cei care nu uită să aibă tot timpul fructe și legume în casă și să se aprovizioneze din piețe și de la standurile verzi vor observa că starea de după consumul unui fresh sau o unei salate de primăvară este mai bună decât după o masă complexă, gătită.

După o iarnă rece, în care corpul și-a făcut provizii calde, este momentul să ne debarasăm de balast – fie de kilogramele în plus, fie de stările de oboseală și somnolență – cu un plan alimentar inspirat din verdele grădinilor și piețelor, uitând de fierturi care și-au pierdut de mult culoarea. E vremea alimentelor noi, proaspete și vii, singurele care au puterea de a oferi cu generozitate nutrimentele și energia de care avem atâta nevoie acum. Și chiar dacă mâncăm și alte lucruri pe lângă – o bucată de pește, o omletă, o pâine făcută în casă – haideți să lăsăm hrana naturală și nealterată să facă parte din viața noastră cotidiană timp de o săptămână, să zicem, și să simțim apoi diferența!

Lasă un comentariu